Wyszukiwanie zaawansowane Wyszukiwanie zaawansowane
374

[Bardzo rzadkie!] Przepisy kucharskie dla uczenic szkół gospodarskich

add Twoja notatka 
Opis pozycji

Przepisy kucharskie dla uczenic szkół gospodarskich opracowane przez nauczycielki Zakładu gospodarczo - wychowawczego w Białymkamieniu (przedtem Pietrycze), nakł. "Tow. dla gospodarczego wykształcenia kobiet", Lwów 1912, s. 152, wymiary 15 x 21 cm. Podpis własnościowy. Notatki na tylnej wyklejce. Nie wielkie zaplamienia w środku. Półpłótno z niewielkimi otarciami. 

Nie notowane w znanych nam źródłach. Bardzo rzadkie!

W treści: 

O zupach [m.in. rosół, grzybowa, "nic", ziemniaczana, kapuśniak, włoska, polewka z kwaśnego mleka, kaszka krakowska na mleku, zupa z jabłek]

O dodatkach do zup [m.in. Makaron, łazanki, lane ciasto, uszka, ryż jaja faszerowane, grzanki z bułki]

Sosy [m.in. o przyprawianiu sosów, koperkowy, beszamel, pomidorowy, musztardowy, grzybowy]

Sałaty [m.in Przyrządzanie sałat, głowiasta ze śmietaną, mizerya, z czerwonej kapusty, zimowa]

Jarzyny [m.in. Przyrządzanie jarzyn, ziemniaki na kwaśno, Puree z ziemniaków, kapusta kwaszona, kalafiory, marchew po mazursku, brukiew, fasola szparagowa, puree z fasoli, soczewica, szpinak, grzyby prawdziwe, rydze duszone]

O mięsach [m.in. wołowina, sztuka mięsa sztufada, pieczeń na dziko, polędwica, zrazy, sznycle, befsztyki, gulasz, bigos, flaki]

Cielęcina [m.in. pieczeń, mostek, sznycle, bitki, potrawka cielęca, gulasz, płucka]

Wieprzowina [m.in. pieczeń, polędwica, kotlety, schab, boczek, kiełbasa z cebulą, kiszki]

Baranina [min. pieczeń, comber, kotlety, risotto]

Ogólne uwagi o drobiu [m.in. kura gotowana, kurczęta duszone, kaczka pieczona, gęś pieczona z jabłkami, nadziewka z kasztanów, indyk pieczony, gołąbki smażone, gołąbki pieczone]

Ogólne uwagi o dziczyźnie [m.in. zając ze śmietaną, kuropatwy pieczone, sprawianie zwierzyny]

Ogólne uwagi o rybach [Szczupak gotowany, karp smażony, jesiotr w śmietanie, śledzie marynowane]

Ogólne uwagi o potrawach mącznych i kaszach [m.in. Kluski, łazanki, pierogi, prażucha, knedle, mędrzyki, bąki, pyzy, krokiety, grysik, kotlety z ryżu]

Jaja [m.in na miękko, smażone, na grzankach, omlet, jajecznica]

Ogólne uwagi o leguminach [m.in. ryż na słodko, legumina na grysiku, naleśniki, ser do naleśników, strudel, kruchy placek z jabłkami, szarlotka, ptysie, ciastka francuskie, faworki, pączki, buchty drożdżowe, biszkopty]




Wymiary: 15 x 21
Aukcja
8. Aukcja antykwariatu Suszek Books
gavel
Data
24 października 2021 CEST/Warsaw
date_range
Cena wywoławcza
108 EUR
Cena sprzedaży
118 EUR
Przebicie
110%
Wyświetleń: 47 | Ulubione: 0
Aukcja

Suszek Books

8. Aukcja antykwariatu Suszek Books
Data
24 października 2021 CEST/Warsaw
Przebieg licytacji

Licytowane będą wszystkie pozycje

Opłata aukcyjna
10.00%
OneBid nie pobiera dodatkowych opłat za licytację.
Podbicia
  1
  > 5
  100
  > 10
  200
  > 20
  500
  > 50
  1 000
  > 100
  2 000
  > 200
  5 000
  > 500
  10 000
  > 1 000
  20 000
  > 2 000
  50 000
  > 5 000
 
Regulamin
O aukcji
FAQ
O sprzedawcy
Suszek Books
Kontakt
Suszek Books sp. z o. o.
room
Plac Na Groblach 12 / 1
31-101 Kraków
phone
+48531656121
keyboard_arrow_up